Introduktion
At starte en hjemmeside er ikke så let som man kunne forestille sig. Der er rigtig meget man skal forholde sig til. Det sværeste er at vide hvad man skal forholde sig til og hvad man skal forberede sig på. Vi har skrevet en simpel guide så du kan lave din egen hjemmeside. Vi gennemgår hvad man skal forberede sig på inden man går igang med at arbejde med sin hjemmeside, hvilken hosting der er god at bruge, hvilket CMS og hvilke plugins man skal tilføje. Når du har læst denne guide er vi sikre på at du har en bredere forståelse af hvordan du kan arbejde med din hjemmeside, samt et billede af hvordan vi arbejder med hjemmesider.
Forarbejde
Forarbejdet er den vigtigste del af at lave en hjemmeside. Det er her du vinder tid på at have forberedt og planlagt hvordan din side skal se ud, hvordan den føles og hvordan den fungerer. Undlader man sit forarbejde kan man risikere at skulle lave sit design på hjemmesiden om og om igen.
Find dit mål med hjemmesiden
Dette er din røde tråd gennem dit projekt. Find dit formål med din side og find ud af hvad dit MWR (most wanted response) er. Har du f.eks. en webshop, så er der måske et produkt du ønsker at sælge mest. Har du en side der skal fungere som et visitkort for din butik så overvej om du ønsker folk skal kontakte dig på mobil eller mail. Gør det klart overfor dig selv og ikke mindst dine kunder hvad du prøver at kommunikere.
Dit materiale skal være klar
Hvis der er en ting du kommer til at irritere dig over når du er fuld i gang med at designe og redigere din hjemmeside så er det hvis du mangler billeder og tekster, altså content. Gør dit forarbejde færdigt så du ikke bliver stoppet i den kreative proces. Har du ikke content så udarbejd det eller få hjælp. En mærkbar forskel på en flot hjemmeside og en grim hjemmeside er kvaliteten af det content du præsenterer.
Planlæg din side
“Skide god plan Egon”
Hav din plan klar. Find ud af hvad du ønsker din side skal indeholde. F.eks. skal der være en:
- Forside
- Om os
- Kontakt
- Shop
- Ydelser
Planlæg hvad siderne skal indeholde. Lav et wireframe (skitse) af din side. Om du tegner den i hånden med kruseduller eller om du bruger timer på at lave et perfekt wireframe i et program som Adobe XD, Photoshop, Illustrator så er det altid en god ide at have en plan for hvad der skal være på siderne. Ikke kun for dig selv men også hvis du vælger at få en designer til at hjælpe.
Det er også en god ide at have font og farver koder klar. Måske har du allerede farver og font du bruger i din virksomhed, dem kan du bruge igen for at skabe genkendelighed.
Har du tid eller skal du have hjælp?
Det måske gået op for dig nu, at det at lave en hjemmeside er meget tidskrævende. Hvis du allerede er nået igennem ovenstående skridt så kan du købe designere og professionelle til at hjælpe med det tekniske arbejde for din hjemmeside. Vi hos Web-Line tilbyder dig vores ekspertise inden for området. Hvis du er nået igennem ovenstående skridt så kan du i samarbejde med os finde en skræddersyet pris.
Hjemmesiden
Du har nu planlagt din hjemmeside til punkt og prikke, og skal begynde at arbejde med konstruktionsprocessen. Det vigtigt at man har tålmodighed her, hvis man er ny til faget. Der kommer mange trin i denne proces og det vil tage sin tid at sætte sig ind i dette, så find kaffen frem og sæt en masse tid af.
Find din hosting
Det første skridt er at finde ud af hvor din hjemmeside skal bo. At finde en hosting der passer til det man arbejder med kan være lidt besværligt med så mange muligheder. Men frygt ikke, vi har selvfølgelig samlet en liste over hosting.
Hos Web-Line benytter vi os pt. af One.com men det betyder ikke at det er det bedste valg. Læs lidt om dem du vælger.
Når du så har valgt din udbyder så bliver du mødt med tilbud på forskellige slags planer og priser, her er det vigtigt at vælge det rigtige efter hvilken form hjemmeside du har. Er du i gang med at lave en webshop med 50+ produkter så det vigtigt at du vælger en plan/hosting der tilbyder stor hastighed og den mængde plads du skal bruge over tid. Skal du derimod bare have en lille side, hvor der står en smule information og et par billeder så kan du vælge en billigere løsning.
Vælg dit CMS
Er du nået hertil og har aldrig hørt om et CMS, så er dette din redningsvest. Man kan nemlig i dag udvikle en komplet hjemmeside/webshop uden at skrive en eneste kode. CMS står for Content Management System, og det mest populære system er med garanti WordPress.
Der findes mange CMS systemer men heldigvis skal du kun bruge en og det er skam ikke så svært at vælge imellem.
WordPress og Shopify
De to ovenstående systemer er hvad vi hos Web-Line klart anbefaler. WordPress er i dag det mest brugte system på markedet, faktisk så er 26% af internettet oprettet i WordPress. WordPress er startet som en platform til bloggere, hvilket man også kan mærke første gang man installerer WordPress. Men i dag er WordPress meget mere end bare til bloggere, faktisk så kan en WordPress-side udvikles til alt hvad du har behov for ved hjælp af plugins, som vi vil se nærmere på senere.
Shopify er et system der hovedsageligt bliver brugt til udvikling af webshops. Det er et utroligt nemt system at komme i gang med og vil nemt kunne håndtere alle størrelser af webshops. Shopify er et fremragende system hvis man er ukendt med det tekniske bag en hjemmeside.
Konklusionen er at til Webshops anbefaler vi klart at du bruger Shopify, dette er fordi Shopify er meget nem at komme i gang med og nem at lære, samt kan den sagtens rumme de opgaver som små- og mellemstore virksomheder måtte have. Shopify har forskellige muligheder at vælge imellem som hver især passer til den størrelse virksomhed du måtte have. Skal du derimod ikke have en webshop så vil WordPress være det rette valg. WordPress er nem at lære og har et kæmpe stort fællesskab bag sig hvor du kan finde svar på næsten hvert eneste spørgsmål du støder på.
Tema
Både Shopify og WordPress er opbygget på baggrund af et tema. Et tema er en skabelon som du kan bruge til at bygge ovenpå. Både Shopify og WordPress har gratis temaer at bruge når du installere. Hos Shopify betaler du i starten for at oprette din side i Shopify, og de temaer der følger med er 100% funktionsdygtige og af høj kvalitet. WordPress er en gratis platform og det er de fleste temaer også, det er der ikke noget i vejen med og for de fleste er dette nok til at tilfredsstille de krav der bliver stillet. Men er du også ligesom os så vil du gerne være unik og arbejde med høj kvalitet, så anbefaler vi at du køber et tema, da man kan udvikle og personlig gøre betydeligt mere. Du kan finde temaer på sider som:
Plugins du skal bruge
Plugins er software som man kan tilføje til sin WordPress eller Shopify side. Plugins kan f.eks. være at tilføje en funktion der oversætter din side, eller et plugin kan også være en sitebuilder, som gør det nemmere at designe din side. der findes næsten et plugin til alt.
Vi har samlet her en række plugins vi anbefaler til din WordPress side.
- Elementor – Pagebuilder plugin. Dette plugin er et drag and drop design plugin der hjælper dig med at oprette utrolig smukke WordPress sider. den findes både i gratis og pro version.
- WPML, Polylang eller Gtranslate – disse er alle plugins der giver dig mulighed for at oversætte din side til flere sprog. Vi benytter os af WPML som er et betalt plugin. når du skal vælge et oversættelses plugin er det vigtigt at du vælger en der kompatibel med dit tema. Ofte så skriver udviklerene af det tema du bruger om hvilke plugins der er kompatible med deres tema.
- WooCommerce – webshop på WordPress. Er du gået i gang med at oprette en webshop i WordPress så er WooCommerce et kraftigt plugin der kan hjælpe dig godt på vej. Man kan også tilføje mange plugins der tilføjer nye funktioner til WooCommerce.
- Yoast SEO – Søgemaskine optimering. Vi kommer ind på SEO i senere afsnit. men Yoast er vores nr 1. som anbefaling af SEO plugins. Vi anbefaler på det kraftigste at du skal arbejde med SEO på din side. Hvordan skulle du ellers blive fundet
- W3 total Cache – Dette er et avanceret plugin, og kræver en smule tålmodighed. men dens funktion er utrolig vigtig. Det et plugin der øger din sides hastighed.
- Really Simple SSL – dette er plugin gør at din side bliver sikker, og ser sikker ud. Den tilføjer det lille lås ikon oppe i URL baren. Dette plugin virker dog kun hvis din hosting tilbyder SSL certifikat, men det gør de fleste idag.
SEO – Læs vores begynder guide her
SEO – Search engine optimization, et ord der bliver mere og mere populært og ikke mindst vigtigt når vi taler i den online verden.
pluginet Yoast SEO er et utrolig nemt og godt plugin til dig der ikke aner hvad du skal gøre. Yoast fortæller dig hvad du kan gøre bedre og hvad du gør godt når du skriver seo tekst til din side.
Test din side
Du nu kommet helt igennem udviklings processen og din side ser nu helt færdig ud. Men dog er du ikke helt færdig, der stadig arbejde at hente, især hvis du gerne vil have din side er den bedste af dine konkurrenter.
Først og fremmest kan du teste din sides hastighed. Det kan du gøre ved:
ud over det er det en rigtig god ide at oprette en bruger på Google analytics og måle hvordan din side bliver brugt.